2015. augusztus 25., kedd

Körmendi Zoltán: Isteni program





In medias res… Nem könnyű olvasmány Körmendi Zoltán Isteni program című könyve, de épp ettől jó. Nem sikerült egy végtében kiolvasnom, kellett egy kis idő, hogy feldolgozzam a rengeteg információt. A téma vallási, filozófiai része közel áll hozzám, és elég sok háttérinformációval rendelkezem ahhoz, hogy megértsem az itt olvasottakat, a technikai, matematikai újdonságok feldolgozásához pedig hihetetlen segítséget adott a könnyed, elbeszélő stílus, a szabatos, gördülékeny fogalmazás, amely az új információkat is jól befogadhatóvá tette. 
Bevallom gondban vagyok, nehéz a kötetről úgy írni, hogy ne áruljak el semmit, amivel megfosztanám az olvasót a felfedezés örömétől. Mivel már a olvasás kezdetekor tudtam, hogy írni fogok a regényről, jegyzeteket készítettem, így most ezeket veszem sorra. Az első ami meglepett, van hacker és cracker, jó és rossz. Ha valakit érdekel a téma, a félreértések tisztázásra itt egy hasznos cikk A Logout.hu-ról.
Az Isteni program  a technika világában játszódik, ahol ezúttal kulcs szerepet kap a vallás, a hit, a transzcendencia, az előző életek, de nem hiányozhat a nagy politika és az emberi önzés sem. A kiinduló pont egy lány, Krisztina és a  programja, a Karma. Sok helyről gyűjthetünk előzetes információkat a történetről:  a könyv fülszövegéből, az Isteni program blogról   és a  könyv facebook oldaláról. 
Úgy fogtam neki az olvasásnak, hogy tudtam, Krisztina sorsa valamilyen módon összefonódik a Virginiai Műszaki Egyetemen 2007-ben történt lövöldözéssel. Tulajdonképpen az odáig vezető eseményeket követhetjük nyomon különleges szemszögből és látásmóddal. Elsőre egy kicsit talán paradoxnak tűnik a vallás és a technika ilyen jellegű keveredése, de ahogy haladunk előre a szövegben, és valljuk be, ahogy körülnézünk a világban, rá kell ébrednünk, hogy a világ bizony változik… Vagy mi fejlődünk?   Miközben a filozófiai - informatikai kalandregény szereplői keresik a válaszokat, az olvasó is egyre több ismeretet kap, olyan tiszta és könnyed formában, hogy egy pillanatig sem érzi, hogy a szerző ráerőltetné a nézeteit, ellentétben sok hasonló témájú könyvvel.
Szép számmal vannak a történetben fordulatok és meglepetések is, ahogy egy kalandregényben illik, ezekről azonban itt nem ejtek szót, mert akkor elrabolnám a felfedezés varázsát. Az in medias res-hez nyitott befejezés illik...
Kellemes kalandot és felfedezést kívánok az olvasóknak,
és köszönöm a könyvet Körmendi Zoltánnak.