2017. január 24., kedd

Meddig mehet el egy könyves blogger?

Kép: Pixabay

Az előző bejegyzésem felfokozott érzelmekből fakadt, még pedig azután, hogy találtam egy véleményt egy blogon a Tullia meséi - Őrző című kötetemről. Azóta átgondoltam a dolgot, és elhatároztam, hogy megírom ezt a bejegyzést. Az értékelés szerzője egy ismerősöm, ennek ellenére sem álltam le vitatkozni vele a bejegyzés alatt, de nem hagy nyugodni a szöveg stílusa, és az, hogy bejegyzésével ez az ember árt nekem. A blogger népszerű és sokan olvassák. Mondhatjuk bátran, van akinek számít az ő véleménye.
Ezért szerintem mindannyiunk vállán, akik könyveket értékelünk, van felelősség, és ennek tudatában kell megírnunk a bejegyzéseinket. Fontos, hogy ezt minden blogger tisztességgel, ne ártó szándékkal tegye, vagy - ami ugyancsak szörnyű és nagyon sok bejegyzésnél tapasztalom - ne saját hozzáértésének és nagyságának bizonygatására. 
Egy-egy könyvben sok ember munkája és természetesen anyagi befektetés van. 
Az eladott könyvek árának csak egy része az író jövedelme, és a rossz szándék nemcsak neki árt -  mindannyian tisztában vagyunk a magyar könyvpiaci helyzettel. 
Nem arról van szó, hogy bánjunk kesztyűs kézzel a magyar szerzőkkel, mert a külföldieknek nem árthat egy magyar blogger. Ez is óriási tévedés! Nekik közvetlenül nem, de a könyveik magyar kiadóinak igen. Tehát, ha valaki könyvek értékelésére szánja el magát, gondolkozzon el ezen!
Az ügyvéddel fenyegetőzés sem nevetséges dolog egy poszt alatt. A hitelrontás és a becsületsértés létező jogi kategóriák. Az, hogy nem perelnek be könyves bloggereket, nem azt jelenti, hogy még egyetlen blogger sem jutott el komolyabb sértésekig.
Tudom, hogy sokan nem értenek egyet velem, mert azt a nézetet vallják, ha az író útjára engedte a művét, vállalja a megmérettetést. 
Próbáljuk az írót (munkás)emberként kezelni! Ha ajándékba kapok vagy veszek egy asztalt, majd rossz szándéktól fűtve írok róla egy újságban vagy a Neten, az asztalos akkora pert akaszthat a nyakamba, hogy nézegethetek.
Vannak rossz írások, nekem is vannak. Ám ez senkit sem hatalmaz fel arra, hogy tiszteletlen legyen, és saját szenvedélyétől, gyakran a látogatói számától megrészegülve azt gondolja, hogy ő már mindent tud a könyvekről, és megmondhatja, mi a jó és a rossz.
"Az írástudók felelőssége" sokféleképpen értelmezhető, és ezt a könyves bloggereknek is illik tudomásul venni.