2015. szeptember 29., kedd

Ekker Éva: Sarki tűz

Megvásárolható


A könyvekkel való ismerkedésem legelején azt tapasztaltam, hogy a sci-fi férfi műfaj. Később már úgy láttam azért - teljesen szubjektív felvetés -, mert az alapkövetelményei nem egyeztethetőek össze a női lélekkel. Kevés nő alkot tudományos-fantasztikus műveket, vagy ha igen, sajátos hangot üt meg, mint például Szepes Mária.
Ekker Éva novelláinak egy része is a tudományos fantasztikum határmezsgyéjén jár, és a női érzelemvilág az, ami különlegessé teszi őket. A realisztikusabb írásoknak is megvan a maguk misztikus varázsa és elgondolkodtató végkövetkeztetése. A címadó novellát, a Sarki tűz címűt olvasva egyik tinédzserkori kedvencem, a Meghökkentő mesék filmsorozat jutott eszembe. Ez a nosztalgikus, kellemes érzés kísérte végig egész olvasmányélményemet. Nem sorban olvastam a történeteket, hanem a tartalomjegyzékből egyet-egyet kiválasztva, ide-oda ugrálva.  A Láncreakció a transzcendentális-utópisztikus "vezetőszál" ellenére is romantikus hangulatot ébresztett bennem, míg A projekt elgondolkodtatott. Minden novella tartogat meglepetéseket, és egyik-másik befejezése nagyot üt. Találkozhatunk bibliai utalásokkal, valóságshow-val, kórképes korképpel, melyben fontos szerep jut a ma annyira jellemző adrenalin-függőségnek. A karakterek szimpatikusak, bár egyik-másik a helyzetéből - és úgy gondolom - a szerző szándékából adódóan, néha a szánni való kategóriába csúszott át. A novellákban erősek a párbeszédek, ezeken keresztül ismerjük meg a szereplők gondolatait, érzéseit.
Néhány esetben hiányoltam a leírásokat, szerettem volna határozottabb képet kapni a környezetről. Természetesen találtam támpontokat, és nem lógtam a levegőben, de elbírtam volna hosszabb tájleírásokat is, még akkor is, ha manapság egyre kevesebben szeretnek ilyet olvasni.  A kék sziget-ben éppenséggel nagyon látványos, képszerű elemeket is találtam.
Összességében nagyon érdekes és elgondolkodtató történetekben volt részem, melyek tanulságaival is egyetértettem.