2015. február 28., szombat

Őrző - A borítókép története


Nehéz döntés volt arccal megjelentetni a könyvet. Hiszen én magam nem szeretem, ha előre kapok egy képet a főhősről…  Ám amikor borítóképet kerestem, egyszer csak ott volt ez az arc. Van benne valami, ami az első pillanatban megfogott, és nemcsak engem, hanem azokat is, akik olvasták a kéziratot, és megkérdeztem a véleményüket, több alternatívát felajánlva.
Hogy épp ott van a sebhely az arcán, ahol a harcos Triarnak? „Hogy mindig a szemedbe néz?” - ahogy egy barátnőm mondta. Ki tudja?
Miután megtaláltam ezt a képet, kerestem még néhányat. Volt egy másik komoly esélyes, egy sötétebb, komorabb, ahol a modell szeme árnyékban van. Arról lebeszéltek, mert Triar nem olyan!
Pedig Triar kegyetlen, dühös és reményvesztett is, Sötét Harcos. Máskor igazságos, lelkiismeretes és gyengéd, tiszta arcú Őrző. Vakmerő, meggondolatlan kölyök; boldogtalan szerelmes; igazságos vezető, önfeláldozó barát; szép, ifjú törzsfő; torz arcú, sánta szerencsétlen; egy széthulló ország királya - ez mind Triar.
A kép lassan odafényképezte magát az agyam és a szívem legbelső zugába. Mégis harcoltam a sötét, csuklya árnyékába húzódott, másik arcért, de felmerült egy lehajtott fejű, arctalan fiú képe is, az útnak induló Triart jelképezve. De mint írtam, az előolvasók leszavaztak.
Nem bántam meg a választást, mert a borító valóban figyelemfelkeltő lett - köszönet érte a Publio Kiadónak -,  és szerencsére nemcsak nők szerint, akik azonnal felfigyelnek egy ilyen markáns férfiarcra.
Az Őrző egy fiú, egy férfi története, egy fantasy világban, ahol emberek élnek, emberi problémákkal küzdenek. Ennek a világnak van saját állatvilága, Triar országának, részben magyar elemekre épülő, kultúrája, hagyományai és legendái. Nem hiányzik a történetből a szerelem, a barátság, a bosszú, és a véres harc sem.
Kalandos utazást kívánok mindenkinek, aki úgy dönt, elindul Tullia földjére!