2024. május 18., szombat

Széttört szexualitás

Kép: Canva, NightCafe AI
 

A napokban befejeztem a Széttört akkordok olvasását és elővettem a folytatást.

Amikor komolyan elkezdtem dolgozni a második részen, felmerült egy fontos kérdés, amelyről nem is gondoltam, hogy mostanra ekkora jelentősége lesz, és a könyv forgalmazását is befolyásolhatja: ez pedig a szexualitás.
A következő sorok a történet szempontjából némi spoilert tartalmaznak, de semmit nem árulnak el a részletes tartalomról vagy a végkifejletről.
A Széttört akkordok idején Gitta épp csak befejezte a gimnáziumot, mire a folytatáshoz érünk addigra azonban - a Joshsal való találkozásnak is köszönhetően -, ahogy a történet végén az édesapja is megjegyzi, már felnőtt nő.
Josh egyes megnyilvánulásai pedig, ahogy barátokkal egymás között beszélgettük talán kimerítik az öncélú szexualitás fogalmát. Az más dolog, hogy a karakterének szerves része a szexualitás, ilyen szempontból pedig mindez már el is veszíti az öncélú kitételt, ugyanis részévé válik egy ember jellemrajzának, tehát művészi eszköz. Mégis emiatt döntöttünk úgy, a Hszien Ezoterikus Ajándékbolt -tal, hogy a könyv kikerül a bolti készletből és csak a webáruházban lesz kapható. (A Jádeszívet ugyanúgy megtaláljátok náluk a boltban és a webáruházban is.)
 
A kérdésem néhány hónapja még irodalmi, művészeti jellegű volt azzal kapcsolatban, hogy jelzésszinten vagy esetleg részletesebben, kifejezőbben menjek bele a folytatásban a szerelmi jelenetekbe – nem szeretem az ágy- és a szexjelenetek kifejezéseket, az erotikust sem érzem jelenesetben helyén valónak –, mert a történet egy fiatal nő és egy férfi (Gitta és Josh) szerelméről is szól.
Úgy döntöttem, hogy beleállok a témában, nem obszcén és trágár módon, hanem ízlésesen, szépen, ám kellő részletességgel megmutatom egy nő és egy férfi kapcsolatának ezt a részét is.
A jelenetek azóta elkészültek. Ha úgy vesszük, naturálisak, közvetlenek és ha már Josh szexualitását ezzel illettük öncélúak is. Ám ezeknek az epizódoknak jelentősége van a történet szempontjából, mert bemutatják, árnyalják két neveltetéséből, életmódjából és jelleméből fakadóan különböző ember kapcsolatának alakulását e téren is. Terjedelmük elenyésző a regény terjedelméhez képest, nem meghatározó jelenetek, ám a karakterek fejlődése szempontjából szerves, fontos, többlettartalommal bíró részei a történetnek.
Most pedig, hogy újra kézbe vettem a folytatást, nincs szándékomban törölni vagy akár finomítani az eddig leírtakon, még akkor sem, ha ezek a jelenetek veszélyeztetik a készülő folytatás könyvesbolti forgalmazását. Nem gondolom, hogy ártok valakinek vagy rosszat teszek, ha a magam képességei szerint fogalmazva az életnek erről a részéről is írok, amelyet évszázadokon keresztül tabusítottak, rengeteget ártva ezzel. Ahogy egy kapcsolatban szükség van kommunikációra annak minden területén, a társadalom sem rejtőzhet prüdériára hajazó szemellenző mögé olyan az egyének életére vonatkozó kérdésekben, amelyek igenis hatnak a társadalomra.
 
Remélem, hogy egy év múlva amikorra nagyjából a megjelenést tervezem, a történet ezen epizódjai már nem akadályozzák, hogy a könyv ott lehessen a könyvesboltok polcain a többi romantikus, de nem erotikus vagy akár erotikus könyv mellett.
Ha mégsem lenne így, az sem rettent vissza attól, hogy az eredeti koncepció szerint, a saját stílusomnak és habitusomnak megfelelően írjak. Nem fogok öncenzúrát gyakorolni.
Josh sem tenné soha!
A Széttört akkordok a békés egymás mellett élésről szól, különbözőségeink elfogadásáról, a személyi szabadság tiszteletben tartásáról, még akkor is ha az az általunk tapasztaltakkal akár ellentétes vagy szűkös ismereteink miatt értelmezhetetlen.