2024. szeptember 3., kedd

Büksi Zsuzsanna: Csodakert

 Könyvismertető

Csodakert a moly.hu-n

A Csodakert lett a kedvencem Büksi Zsuzsanna könyvei közül. Először a Kapcsolat: Bonyolult című regényét olvastam, melynek egy kicsit megtévesztő a rózsaszín borítója, ugyanis egyáltalán nem könnyed romantikus, mint ahogy azt a külseje sugallja. Én ezt nem is bántam.
A Csodakert borítója azonban szerintem nagyon jól eltalált és meseszép, amikor megláttam, azonnal elhatároztam, hogy ezt a könyvet nem a könyvtárból fogom majd kikölcsönözni, hanem a polcomra szeretném tenni. 
Amint lehetett, megrendeltem, de mivel az Őrző javítása minden időmet és gondolatomat lekötötte, tudtam hogy ki kell várnom a megfelelő pillanatot, amikor belemerülhetek. Ez a nyáron érkezett el, amikor a saját regényem már a szerkesztésen és korrektúrázáson is túljutott.
A Csodakert a Kapcsolat: Bonyolult-hoz hasonlóan összetett történet. Mindkettő komoly kérdéseket boncolgat, ezek mellett ad teret a romantikának.
A népszerű és az olvasók által is nagyon kedvelt romantikus páros, egy hétköznapi, kissé naiv nő (Dóri) – jelenesetben egy kisfiú (Lackó) egyedülálló anyukája – és egy sérült lelkű, "múlttal rendelkező", sokat tapasztalt férfi (Márk) kapcsolata kerül a középpontba, ám mindez magyar helyszíneken, magyar közegben, ízig-vérig magyar mellékszereplőkkel. 
Minden adott a romantikus bonyodalmakhoz: exek, állati kedvencek, barátok, családtagok, titkok, meseszép környezet. Viszont nagyon nehéz a történetről és a szereplőkről spoiler nélkül írni, mivel lépésről lépésre derül ki az események háttere, a karakterek motivációi, szándékai.
A múlt és a jelen erőteljesen összefonódik, a különböző generációk hatással vannak egymás életére.
A hirtelen félbeszakadt karrier, az egyedülálló szülőség, a csonka családban élő gyermek, az erőteljes (nagy)szülői kontroll és egyéb  (bizony még előkerülő)  nehézségek és kérdések mellett, megjelenik a gyászfeldolgozás problémája. Az előbb részletezett események miatt nemcsak egy szeretett személy elvesztésével kapcsolatban, hanem az életkörülmények megváltozása és a nagy szerelem elengedésének viszonylatában is.
Megkedveltem a főszereplőket, Markot jobban, mint Dórit, mert ő néha felbosszantott a számomra minden realitást nélkülöző álmodozásával.  Ám ennek ellenére is úgy gondolom, mindketten jól helytálltak az eléjük kerülő néha már tragikus vagy megrázó helyzetekben.
Miattuk és a történet egymásba fonódó eseményei miatt szeretném újra elővenni és legalább még egyszer elolvasni. 
Mert a jó könyv nem "egyszer-olvasós".

A Csodakert a Fairbooks Kiadó és Írói Műhely webshopjában.