2022. december 4., vasárnap

Dömötör László: A Hold hősei - A vöröskereszt rejtélye

 Könyvismertető

 

A könyv a moly.hu-n

Felnőtt olvasónak is érdekes, kalandos, izgalmas és informatív ifjúsági sci-fi regény a Hold hősei. Ahogy címből is kiderül a cselekmény a Holdon bonyolódik, mégpedig a Bolygóközi Vöröskereszt önkéntesképző nyári táborában. Főhőse, Ben újdonsült barátaival, Svennel és a magyar Gergővel 2109-ben a Szeléné Holdvárosban kezd nyomozásba egy rejtélyes múltból származó levél hatására.

A nyomozás során egyre jobban megismerjük a fiúkat és velük együtt a Vöröskereszt segélyszervezet alapításának és alapítójának történtét. Ben, Sven és Gergő  érdekes egyéniségek, jellemük alakulásának okairól, vagyis a múltjukról, illetve a családi hátterükről is képet kapunk, amit én személy szerint fontosnak tartok az ifjúsági regényekben. Már gyerek- illetve tiniolvasóként is szerettem, ha nemcsak kalandok voltak a lapokon, hanem árnyalt jellemek és történelmi vagy kultúrtörténeti leírások, esetleg valami problémafelvetés (családi kapcsolatok, bűneset). Ebben a könyvben igazán széles a paletta.

Ahogy a fiúk egyre közelebb jutnak a megoldáshoz, úgy válik izgalmasabbá, szinte már drámaivá a történet, amihez a viszonylag nagy számú, de jó ritmusban újra meg újra felbukkanó karakterek is hozzájárulnak, néhányan nem kis meglepetést okozva. A végére, ahogy az információk sokasodtak, a részletek összerendeződtek és egészen váratlan dolgok is kiderültek, úgy éreztem, jó lenne többet tudni a szereplők további sorsáról...

A könyvet utazókönyvként olvastam. Köszönöm szépen!